2000
  etusivulle
 

esa riippa
6.-20.12. 2000

oivaltamisen iloja

kuvataiteen ystäville on nyt monia mahdollisuuksia oivaltamisen iloon galleriaK:ssa huittisissa. graafikkojen eturiviin kuuluva esa riippa on ripustanut esiin tuoreinta tuotantoaan, 31 grafiikan lehteä.
terävänä havainnoitsijana tunnettu taiteilija tulee kuvissaan suoraan tähän päivään esimerkiksi pohjalaiselle pellolle ”euroopan reunalla”. Sarkastisen kannanottajan tuntemuksia voi mietiskellä katsellessaan ”maisemadirektiivissä” kälviäläisessä peltomaisemassa euroopan läsnäoloa mustahattuisen kasvottoman tarkastajan hahmossa.
riipan tarjoama taide-elämys on monitasoinen ja juuri siksi hyvin antoisa. hänen kuvansa kestävät katsomista lukemattomat kerrat, aina niistä avautuu uusi kokemus.


 

 

 

 

 

 

 
 

uniko

kauttaaltaan riippa tekee esteettisesti nautinnollisia kuvia, mutta koskaan teokset eivät pysähdy siihen. sisällöt ovat monenlaiset. riippa liikkuu yleisinhimillisillä ajattomilla elämän alueilla; galleriaK:ssa sellaiset asiat näkyvät vaikuttavasti mm. uusissa mustavalkoisissa, isoissa herkissä kuvissa ”laskettu aika, häirikkö, kesyt, uniko…”
 toisaalta hän ottaa kantaa ajankohtaisiin ja elämän perusasioihin. ympäristöasiat, luontoympäristö, ovat olleet aina lähellä riippaa ja ovat yhä, huittisissakin.
aivan erityinen asia hänen taiteessaan ovat koko taiteilijauran ajan olleet asetelmat, varsinkin herkullisen kauniit hedelmät. ne hivelevät silmää ja nostavat veden kielelle. riipan asetelmista halukas voi löytää paljon, paljon muutakin.
monilahjakkaana miehenä hän on syvällinen musiikin tuntija, sitä vakavasti opiskeltuaankin. asetelmissaan hän soittaa myös bachinsa.
kälviän miehen näyttelyissä kuvien äärellä on aina myös lystiä. monissa kuvissa vakavan ilmeen takaa pilkistää sarkastinen huumori. kuvien aforistikko on myös sanojen taitaja; riipan teosten nimet ovat usein yhden sanan aforismeja ja avaimia kuvan sisällön avaamiseen. 
esa riipan taiteilijapersoonan olennainen piirre on virtuoosimainen grafiikan tekniikoitten hallitseminen ja yhä edelleen kehittäminen. tekniikkataiturinakin hän on kuitenkin nimenomaan taiteilija. hän ei ole jonglööri tai jippoilija, vaan luo taiturin tekniikallaan kuviinsa taiteellisia sisältöjä, asioita ja tunnelmia, joita ei muilla keinoin voisi tavoittaa. hän on klassisten mestarien sukua aikana, jolloin perustietojen vaivalloinen opetteleminen on kuviteltu voitavan ottaa haltuun muutamien kuukausien kursseilla.
 
taideyhdistyksen vuosinäyttely kaunis on
8.-26.11.2000

monenlaista kaunista

huittislaisessa galleriaKssa on avattu huittisten seudun taideyhdistyksen vuosinäyttely, joka esittelee 29 tekijän näkemyksen aiheesta kaunis on.
- tämä on neljäs kerta, kun vuosinäyttelylle on annettu jokin teema. jokainen taiteilija on saanut itse valita näyttelyyn yhden teoksensa ja näin on mielestäni syntynyt varsin hyvä kokonaisuus, taideyhdistyksen puheenjohtaja hannu aaltonen iloitsee.
esillä on muun muassa perinteisiä öljyvärimaalauksia, veistoksia, valokuvia ja lasimaalauksia.
- ilahduttavaa on myös se, että näyttelyssä on mukana kaikenikäisten tekijöiden töitä. taiteilijoiden ikähaarukka ulottuu kymmenestä vuodesta 90 vuoteen saakka.
tekijät ovat paitsi huittisten seudulta, myös muualta satakunnasta sekä helsingistä asti
(lauttakylä-lehti 7.11.2000)
 
heli ryhänen
2.-22.10. 2000

voimakkaita tunteita

galleriaK:n avajaisnäyttelyn taiteilijaksi kutsuttiin kuvanveistäjä heli ryhänen tampereelta. heli ryhänen on huittislaisille aivan erityinen taiteilija.
huittisissa on kaksi hänen julkista veistostaan, matkalla sekä esteitä, jonka ryhänen on tehnyt yhdessä kuvanveistäjä matti kalkamon kanssa.
matkalla on huittislaisille doris ja esteitä doriksen mies. molemmat ovat huittisissa huittislaisten erityisestä halusta ja vaatimuksesta huittisten osuuspankin ja huittisten puhelin oy:n julkisiksi taideteoksiksi ostamina teoksina. doris juoksi vuonna 1996 katugalleria huittisen ensimmäisen kesänäyttelyn teoksena nykytaiteen ja taidekeskustelun huittislaisten huulille.
heli ryhäsen kutsuminen nyt, viisi vuotta myöhemmin, tekee galleriaK:ssa ehkä saman.
uudessa galleriassa ryhäsen veistoksia on retrospektiivin tavoin koko siltä ajalta, jonka huittislaiset ovat hänet tunteneet. niinpä nyt on mahdollisuus nähdä hänen voimakas kehityksensä kuvataiteilijana.


 

 

 


 

heli r. pystyttää ihmisarboretumia

heli ryhäsen taide on teos teokselta hyvin vaikuttavaa. K:n näyttelyssä on aivan erityisen voimakkaita teoksia. ehkä vaikuttavin on arboretum, kuuden luonnollisen kokoisen henkilökuvan, ikäihmisen, veistoksen installaatio, joka tarjoaa katsojalleen, kokijalleen monia tulkinnan mahdollisuuksia.
uusin teos on välähdyksiä tältä vuodelta. se on lähes 40 osasta koostuva iso installaatio, joka henkii taiteilijan meksikon-matkan muistumia, tunteita ja ajatuksia. pronssiin valetut ja tekstiileistä ommellut veistokset muodostavat äärettömän rikkaan kuvakokonaisuuden, joka tarjoaa monipuolisen mahdollisuuden eläytyä latinalaisen amerikan elämään.
heli ryhäsen näyttely galleriaK:ssa on myös loistava esimerkki lahjakkaan ja monipuolisen nykytaiteilijan ilmaisukeinoista ja loistavasta ammattitaidosta.
ryhäsen materiaalivalikoimakin on todella rikas: kuuden teoskokonaisuuden materiaaleja ovat pronssi, tekstiilit, kivitavara, lujitemuovi, metalli, puu ja valo. mutta heli ryhänen onkin poikkeuksellisen hyvän käsityötaidon omaava nuori taiteilija, jonka taitojen arvostusta osoittaa sekin, että hän toimii nykyisin myös oman entisen opinahjonsa, kankaanpään taidekoulun, toisena kuvanveiston opettajana.